luni, 7 decembrie 2009

decembrie cu miros de frezii :P


Nu m-am gandit niciodata sa scriu despre florile mele preferate...dar toate au un inceput:P. Si gusturile nu se discuta, asa ca nu am sa zic din ce motiv imi plac sau de ce cred ca ma reprezinta (intr-o oarecare masura)...

Freziile sunt plante erbacee, perene, care cresc din tuberobulbi mici (1 – 2,5 cm diametru), piriformi, alungiţi sau sferici, cu înveliş pergamentos. Sunt simple sau involte, au formă de trompetă, sunt foarte delicate, colorate în diverse nuanţe pale (alb, galben, crem, portocaliu, roz, roşu, mov, violet), fiind plăcut mirositoare, iar parfumul lor este asemănător iasomiei. Freziile sunt plante de grădină, cultivate adesea pentru parfumul lor plăcut şi aspectul delicat. În codiţiile climatului temperat caracteristic ţării noastre, freziile se cultivă în seră.

Cultura de frezii se realizează într-un loc luminos şi aerisit. Cultura la ghiveci, în apartament, este greoaie. Temperatura va fi de 15°C în primele 60 zile, apoi în funcţie de iluminat, iar udatul se face cu moderaţie. Florile ofilite se vor îndepărta pentru a încuraja deschiderea altora noi. Plantele nu se vor păstra în vecinătatea legumelor şi fructelor deoarece sunt sensibile la etilena emanată de acestea. De asemenea, se va evita un mediu călduros în exces. Ca plante tăiate se vor alege cele care au cel puţin o floare deschisă şi au nevoie de apă în permanenţă.

Plante delicate şi parfumate, freziile sunt folosite în diverse aranjamente florale, singure, în asociere cu frunze proprii, în asociere cu Asparagus sau combinate cu alte specii de flori sau ramuri înflorite. Se pot utiliza şi în lucrări de legătorie sau în grădini, pe marginea aleilor, astfel încât mirosul lor să fie perceput cu uşurinţă, dar mai puţin ca plante la ghivece. De asemenea, datorită parfumului specific foarte plăcut sunt folosite în industria cosmetică la prepararea parfumurilor, cremelor etc.