marți, 17 noiembrie 2009

Ziua internationala a studentilor. O zi dedicata studentilor de ieri, de azi, de maine...



Vocea studentilor- o necesitate dintotdeauna!

Astazi, 17 noiembrie este ziua ta studentule! Este ziua noastra, a tuturor studentilor din lume si nu, nu e o zi obisnuita. Aceasta zi are o semnificatie majora. E ziua in care lumea a realizat faptul ca vocea studentilor e importanta pentru societate, ca e o necesitate ce voit sau nevoit va fi exprimata. Aceasta zi reprezinta un castig al comunitatii studentesti, e o zi internationala inchinata noua.
Istoria e dovada clara a faptului ca studentii au avut dintotdeauna un cuvant de spus. E important ca acestia constientizeaza obligatia pe care o au si anume aceea de a transmite mai departe ceea ce generatiile trecute le-a lasat.

17 noiembrie a fost declarata, oficial, Ziua Internationala a Studentilor in anul 1941, de catre Consiliul International al Studentilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfasurate la Praga. Inca din anul 1939 ocupantii nazisti din Cehoslovacia( fost protectorat al Boemiei si Moraviei), in Praga, au suprimat o demonstratie a studentilor de la Facultatea de Medicina din Universitatea Charles ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. In urma suprimarii demonstratiilor de catre nazisti, Jan Opletal's a murit. Tot atunci, 9 studenti si-au pierdut viata, iar alti peste 1200 au fost trimisi in lagare de concentrare.
In toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut iesirea din comunism, prin demonstratii studentesti, urmand ca in ziua urmatoare sa faca acelasi lucru si cehii. Manifestatia desfasurata la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenti, s-a soldat atunci cu circa 600 de raniti. Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemoreaza. Astfel 17 noiembrie reprezinta punctul de pornire al manifestatiilor anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul „Revolutiei de catifea" din Cehoslovacia.

Ziua Studentilor este astazi printre sarbatorile oficiale din Grecia. Revolta studentilor politehnisti din Atena impotriva juntei militare greceşti din 1973 a ajuns la un punct culminant in 17 noiembrie. Odata cu primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a daramat portile blocate ale Politehnicii.

Si zilele oficiale de sarbatoare din Republica Ceha(din 2000, datorită eforturilor depuse de studentii cehi din Consiliile din institutiile de invatamant superior), si din Slovacia contureaza lupta studentilor pentru libertate si democratie.
Dupa cum se vede, istoria subliniaza necesitatea exprimarii opiniei studentilor. Opiniile acestora trebuie auzite. Ele nu pot aduce decat un progres in societate.

Acum ,dupa 70 de ani, ANOSR doreste sa reinvie spiritul purtat de studentii de atunci; sa acorde importanta cuvenita zilei de 17 noiembrie. Nu e o zi oarecare, e o zi in care studentul a revolutionat intreaga societate. Ca o subliniere a importantei pe care o acordam istoriei, in ziua de 17 noiembrie, in tara vor fi organizate diferite manifestatii de catre organizatii studentesti.

ANOSR le ureaza studentilor implicare activa in organizatii si in structurile academice din comunitatea lor. ANOSR subliniaza inca odata importanta ta ca student in societate! Fii constient de puterea pe care o ai si de faptul ca altii depind de tine. Esti important!

ANOSR UREAZA TUTUROR celor care au luptat si lupta pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptati si au luptat pentru rezolvarea lor, celor care in prezent sunt promotorii miscarii studentesti, celor care cred in drepturile studentilor si reactioneaza cu vehementa cand studentii sunt nedreptatiti, le spunem un adevarat "multumesc" ca ne-ati facut si ne faceti mandri ca suntem studenti in ziua de azi! Nu in ultimul rand, tuturor celor care sunt studenti si se comporta ca adevarati studenti, le dorim mult curaj, implicare si dedicare! Sa nu uitam ca REPREZENTAM VIITORUL!